Zdrav duh v zdravem telesu

(mens sana in corpore sano)

Edini planet, ki premore najčudovitejša bitja znanega vesolja, kjer je bilo potrebnih milijarde let za razvoj flore in favne, kjer zapleteni mehanizmi narave omogočajo medsebojno ravnovesje in obstoj vsega živega, je planet ki ga poznamo po imenu Zemlja. Po spletu naključji se je v tej harmoniji narave, nekaj pred dvanajsto pojavil Homo Sapiens.

Nova vrsta na deblu primatov, ki je pričela hoditi po dveh nogah in s svojo inteligenco in abstraktnim razmišljanjem pričela in hotela obvladovati ta najlepši planet. Žal se ta vrsta, kljub visoko razviti inteligenci in neznanski prilagodljivosti iz svoje zgodovine ni naučila popolnoma nič. Samo 100 let je bilo potrebnih, da smo najlepši planet pripeljali do točke, ko bodo pričele padati domine. Naši zanamci bodo s prezirom gledali na mačehovski odnos do vsega lagodja, ki nam ga je ta čudoviti planet nekoč ponujal in ga je le nekaj generacij spremenilo v greznico. Pitna voda, čist zrak, neokrnjena narava z mavrico rastlinja in živali, bodo le bežen spomin naše prihodnosti.

Ker se je življenje pričelo na molekularni ravni, bo tudi spremembe v našem načinu življenja in odnosu do narave in soljudi potrebno pričeti na individualnem nivoju. Če bomo hoteli preživeti kot vrsta, bo potrebno na novo definirati vrednote, način življenja, medsebojnih odnosov in negativne energije, ki so v vsakem od nas globoko zapisane v genetskem materialu. Potrebno bo obnovitev znanja staroselcev, ki so tisočletja živeli v sožitju z naravo tako v materialnem, kot tudi duhovnem področju.

Kot vidimo iz naslovnega izreka, ki ga je v svojih verzih zapisal rimski pesnik Juvenal koncem prvega stoletja, kaže na to, da so že v tistem obdobju pred 2000 leti slutili povezanost spiritualnega življenja z materialnim. Še veliko starejše prakse iz azijskih kultur budizma, hinduizma in taoizma prikazujejo, kako pomembna je spiritualnost v vsakdanjem življenju za ohranitev ravnovesja v telesu. Zakaj lahko indijski Jogiji tudi v visoki starosti z lahkoto ohranjajo vitalnost in neverjetno gibčnost. Zakaj je meditacija tako pomembna za doseganje harmonije procesov v vsakem organizmu?

Telo, ki smo ga prejeli ob rojstvu je enkratno in neponovljivo, zato je potrebno za njega skrbeti na vseh nivojih in skozi vsa obdobja življenja. Sistemi ki urejajo rast, razvoj in odmiranje celic potrebujejo kvalitetna hranila in pozitivno energijo, ki se prenaša preko tkiv in omogoča skladno delovanje celotnega telesa. Živimo življenje hitrosti, stresov, vsakodnevnemu boju za boljši jutri, obenem pa pozabljamo na bistvo našega poslanstva, na čas, ki se prične odštevati z našim rojstvom, na drobne stvari ki nas osrečujejo, na prijatelje in družino, ki nam dajejo notranji mir in na odnos do vsega živega in neživega, ki nam je nudilo pogoje, da smo se sploh pojavili v takšni obliki in času, kjer sedaj sploh smo.

Za boljše razumevanje samega sebe in pogled na svetlo stran vašega življenja, napravite nekaj zase, vzemite si čas. Redna telesna aktivnost, prakticiranje ene izmed številnih Joga tehnik, meditacija, sproščanje telesa s številnimi zvrstmi masaž ter zdrava prehrana so pogoj za doseganje harmonije in pozitivne energije v vašem telesu.

Rezultat bo kmalu viden in to je… RAVNOVESJE MED UMOM IN TELESOM….

EnglishItaly